Kako prirodno smanjiti šećer u krvi kod kuće

Šećer ili također poznat kao glukoza u krvi, dobiva se iz hrane koju jedemo. Nakon ulaska u tijelo, raspoređuje se po svim stanicama i koristi se kao gorivo. Kada ga tijelo ne pretvara u energiju, dolazi do visokog šećera u krvi, što je poznato kao hiperglikemija.

Nažalost, ovo stanje je problem prisutan kod osoba s dijabetesom, međutim, postoji i rizik da se pojavi u životima onih koji nemaju ovo stanje. Visoke razine glukoze ili šećera u krvi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Mogu se razviti srčani problemi, problemi s bubrezima, pa čak i gubitak vida.

Osim lijekova, postoje neki preporučeni prirodni načini koji bi vam mogli dati poticaj i pomoći vam u kontroli i reguliranju razine šećera u krvi. Otkrijte ih u nastavku!

Kako prirodno smanjiti šećer u krvi

Kako sniziti glukozu prirodnim lijekovima

Postoje mnogi prirodni sastojci koji se koriste u tradicionalnim receptima kao nadopuna liječenju dijabetesa. Za takve se komponente kaže da su vrlo učinkovite zbog svog nutritivnog sastava koji ih čini korisnim kućnim lijekovima za snižavanje šećera u krvi.

Ljekovite biljke za snižavanje šećera u krvi

Prednosti nopala za dijabetes

Prednosti nopala za dijabetes

Nopal je namirnica s mnogim svojstvima. Pomaže u eliminaciji kolesterola, kontroli želučane kiseline i sprječavanju čira. Bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i aminokiselinama koje snažno pridonose razbijanju toksina u tijelu.

Konzumacija ovog sastojka klasificira se kao nevjerojatno pomoćno sredstvo i lijek za brzo snižavanje šećera u krvi. Zahvaljujući hipoglikemijskom učinku može pridonijeti i prevenciji dijabetesa.

češnjak i dijabetes

češnjak i dijabetes

Češnjak je vrlo vrijedan sastojak u svjetskoj gastronomiji jer svim jelima daje nevjerojatan okus. U aspektima zdravlja također se istaknuo zbog svojih brojnih svojstava. Pomaže stimulirati gušteraču da proizvodi više inzulina. Također pomaže u regulaciji razine kolesterola, a zbog svoje velike antioksidativne moći pomaže poboljšati protok krvi i raspodjelu glukoze u tijelu.

Yareta biljka za dijabetes

Yareta biljka za dijabetes

Vrlo je istaknuta ljekovita biljka među prirodnim lijekovima za kontrolu dijabetesa kod kuće. Njezina regulatorna svojstva čine yaretu izvrsnim saveznikom u liječenju razornih učinaka dijabetesa. Osim toga, djeluje i kao pomoćno sredstvo za mršavljenje, što također doprinosi boljoj kontroli glukoze u krvi.

Je li kamilica dobra za dijabetes?

Kamilica je dobra za dijabetes

Kamilica sadrži mnoge tvari koje pomažu tijelu u metaboliziranju ugljikohidrata, pa se zbog toga smatra još jednim jakim lijekom u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Dobrobiti ovog cvijeta ne završavaju ovdje, jer neka istraživanja također pokazuju da njegova konzumacija pridonosi smanjenju rizika od razvoja komplikacija dijabetesa kao što su oštećenje oka, problemi sa živčanim sustavom i oštećenje bubrega.

Biljka žutog cvijeta za dijabetes (Tronadora ili San Pedro biljka)

biljka žutog cvijeta za dijabetes

Biljka sa žutim cvijetom nazvana tronadora ili biljka San Pedro, poznata je po svojoj diuretičkoj, antiparazitskoj, antidijabetičkoj, antioksidativnoj i probavnoj primjeni. Kod šećerne bolesti smatra se izvrsnim prirodnim saveznikom jer listovi biljke sadrže antranilnu kiselinu koja pomaže u smanjenju razine šećera u krvi. Konzumacija se vrši posebno kroz infuzije ili čajeve.

Prednosti klinčića za dijabetes

Prednosti klinčića za dijabetes

To je sastojak koji ima mnoga svojstva, među kojima su da je antispazmodik, analgetik, antibakterijski, anestetik, stimulans i afrodizijak. Dodatno i važno, ističe se i visokim udjelom flavonoida koji pomažu u snižavanju razine šećera u krvi.

đumbir i dijabetes

đumbir i dijabetes

Riječ je o namirnici koja može biti korisna osobama koje imaju dijabetes tipa 2 jer učinkovito pridonosi borbi protiv prekomjerne težine i pretilosti, stanja koja pogoduju razvoju i komplikacijama dijabetesa. Ima zasitan učinak, protuupalna svojstva, antioksidanse, pomaže rad jetre i poboljšava imunološki sustav.

kućni lijekovi za dijabetes s cimetom

kućni lijekovi za dijabetes s cimetom

Cimet je začin koji, osim što hrani daje izvrstan okus, ima i važna svojstva i koristi za zdravlje. Poboljšava cirkulaciju, sprječava zadržavanje tekućine u tijelu, štiti od upalnih procesa, potiče rad probavnog sustava, djeluje antibakterijski i antigljivično. Osim toga, istaknuto je i kao izvrsna nadopuna za regulaciju visoke razine glukoze.

Osim konzumiranja putem obroka, postoje različite vrste infuzija u kojima se kombinira s drugim sastojcima i koji su kućni lijekovi za dijabetes koji se u tradicionalnoj medicini smatraju vrlo korisnima.

Lijekovi za dijabetes s limunom

Lijekovi za dijabetes s limunom

Prema podacima o nutritivnoj vrijednosti limuna, to je voće s niskim sadržajem kalorija i ugljikohidrata, sadrži mnogo bitnih vitamina i minerala, posebno je bogato vitaminom C. Trenutno postoje različiti kućni lijekovi za dijabetes s limunom zbog njegove nutritivne moći . Neki ističu da ekstrakt limunove kore ima visok potencijal zaštite od pretilosti i razvoja dijabetesa tipa 2.

Čajevi ili infuzije za snižavanje razine šećera

Da bi se postigla kontrola dijabetesa i stabilizacija visoke glukoze, postoji dugačak popis čajeva i infuzija koji se koriste jer imaju svojstva koja pomažu u regulaciji šećera u krvi. 

Među ovim popisom infuzija za dijabetes ističu se zeleni čaj, crni čaj, čaj od kadulje, čaj od cimeta i čaj od kamilice. Ove vrste čajeva moguće je pronaći u različitim formatima, no preporučljivo ih je konzumirati u vrećicama jer se pripremaju gotovo trenutno, a svojstva sastojaka su sačuvana.

Pića za snižavanje šećera

Patiti od hiperglikemije, razviti dijabetes ili inzulinsku rezistenciju nije lako. Kontrola visoke razine glukoze u tijelu može biti vrlo složena, stoga postoje mnogi kućni lijekovi koji uključuju napitke za snižavanje šećera koji se preporučuju za konzumiranje jer pomažu u prirodnoj kontroli dijabetesa. U te napitke spadaju voda, čajevi, neki sokovi od povrća i neke mješavine ljekovitog bilja pripremljene kao zdravi smoothiji.

Prirodna hrana za snižavanje šećera

Za osobe s predijabetesom, dijabetesom i drugim stanjima koja povisuju šećer u krvi, prehrana je važan čimbenik. Pridržavanje zdrave prehrane ključno je za postizanje stabilne razine šećera u krvi. Postoje određene namirnice koje su posebno korisne u optimizaciji glukoze i promicanju cjelokupnog zdravlja. Na popisu prirodnih namirnica za šećer nalaze se školjke, avokado, sjemenke lana i druge.

Prirodni lijek za snižavanje šećera u krvi

Prirodna medicina nudi mogućnost iskorištavanja blagodati i resursa koje nam priroda nudi za brigu o svom zdravlju. Zagovornici biljne medicine smatraju je uspješnom opcijom za liječenje i prevenciju određenih bolesti. 

Priprema ove vrste prirodnih lijekova temelji se na bilju i ljekovitom bilju. U slučaju dijabetesa trenutno postoje različiti formati koji se promoviraju u slobodnoj prodaji, odnosno ne zahtijevaju recept ili recept. 

Mogu se nabaviti kao prirodni proizvodi za snižavanje šećera, a njihovi oblici se sastoje od prirodnih tableta za dijabetes, kapi, tableta, sirupa i dr.

Reference

Bindu Jacob i Narendhirakannan RT (2019). Uloga ljekovitog bilja u liječenju dijabetes melitusa: prikaz. 3 Biotech, 9(1), 4. https://doi.org/10.1007/s13205-018-1528-0 – Dostupno na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6291410/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *